In memoriam: JOŽE DOBNIK 1921-2020

Loading dogodki

« Vsi dogodki

• This dogodek has passed.

In memoriam: JOŽE DOBNIK 1921-2020

5. februarja 2020 - 25. marca 2020

IN MEMORIAM: JOŽE DOBNIK 1921 – 2020

Članom in vsem prijateljem Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije sporočamo, da se je poslovil naš častni član in prijatelj Jože. Brez njega naše Poti takšne, kot jo poznamo danes, ne bi bilo. Bil je član Komisije za pripravo transverzale kurirjev in vezistov, ki je bila odprta 13.6.1969 v Ljubljani. Jože je napisal prvi začasni Vodnik po transverzali kurirjev in vezistov NOV Slovenije, ki je izšel ob njeni otvoritvi. Na podlagi predlogov in pripomb pohodnikov je Jože 1980 napisal nov Vodnik po Transverzali kurirjev in vezistov NOV Slovenije. Leta 1997 se je Transverzala kurirjev in vezistov preimenovala v Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije in dobila novo celostno podobo, Jože pa je napisal tretjo popravljeno in dopolnjeno izdajo Vodnika po Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije. Zaradi številnih sprememb na Poti je napisal leta 2006 še četrto popravljeno izdajo Vodnika. Vse spremembe je spremljal na terenu in v pogovorih z ljudmi ter jo tudi neštetokrat prehodil. Ob 40. obletnici Poti kurirjev in vezistov je Jože napisal Kroniko kurirjev in vezistov in v njej zbral vse pomembne mejnike in dogodke od nastanka do praznovanja 40. obletnice leta 2009. Ob praznovanju 50. obletnice Poti je Jože še vedno sodeloval z nasveti in predlogi in dogajanja spremljal preko članov društva in planinskih prijateljev. Zaradi neizpodbitnih zaslug za Pot kurirjev in vezistov so imenovali Jožeta za častnega člana: Domicilni odbor kurirjev in vezistov NOV Slovenije, Odbor za Organizacijo Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije in Društvo prijateljev Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije.

Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije, po katerih hodi mnogo pohodnikov, je najlepši spomenik kurirjem in vezistom NOV Slovenije, pa tudi spomenik Jožetu Dobniku in njegovemu delu.

Obljubljamo, da bomo njegovo delo ohranili za prihodnje rodove!

Počivaj v miru, dragi prijatelj Jože!

Začetek:
5. februarja 2020