Opis poti

Opis Poti

Najdaljša in najlepša slovenska
transverzalna pot

Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije je najdaljša in po oceni mnogih tudi ena najlepših slovenskih transverzalnih poti. Njen rojstni dan je 13. junij 1969, spominja pa na organizacijo kurirskih, telefonskih in radijskih zvez v narodnoosvobodilnem boju slovenskega naroda od 1941 do 1945 leta ter na kurirje in veziste, ki so v tem boju opravljali pomembne naloge prenosa in posredovanja pisnih, telefonskih in radijskih sporočil. Je živ spomenik vseh, ki so pri opravljanju teh nalog darovali svoja življenja.

Pokrovitelja Poti sta Pošta Slovenije, d.o.o., Maribor in Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana. Predhodnik obeh pokroviteljev, Združeno podjetje PTT Slovenije, je 17. junija 1967 podelil domicil kurirjem in vezistom NOV Slovenije. Zaposleni v takratnem podjetju in obeh sedanjih družbah opravljajo delo, ki so ga med narodnoosvobodilnim bojem opravljali kurirji in vezisti.

Pot je speljana po vseh slovenskih pokrajinah od Prekmurja do Slovenske Istre v dolžini nad 1000 kilometrov. Pričetek je v Gančanih, kjer je 18. oktobra 1941 v spopadih z Madžari padel Štefan Kovač-Marko, voditelj narodnoosvobodilnega gibanja v Prekmurju. Konča pa se na Slavniku, kjer je bila od marca 1943 do osvoboditve kurirska postaja P-2, najjužnejša kurirska postaja na slovenskem ozemlju.

Pot je označena z modro-rumenimi markacijami in ličnimi kažipoti, opisana pa v vodniku Jožeta Dobnika Pot kurirjev in vezistov NOV. Kdor želi dobiti znak za prehojeno pot, kupi tudi dnevnik, v katerega mora potem pritisniti 88 kontrolnih žigov.

Kontrolne točke  >>